PEF-mittaus
käsikirjoitus
Aloitus: Asiakkaalla vinkuu hengitys
Hoitaja kysyy:
- Sairastatko astmaa, allergiaa tai onko hengityselinsairautta?
- Minkälaiseksi koet hengittämisesi?
- Aiheuttaako hengittäminen kipua?
- Mikä on mielestäsi paras hengitysasento?
- Tupakoitko?
Hoitaja mittauttaa PEF:in. Hoitaja ohjaa PEF mittauksen ja asiakkaalle määrätään PEF-puhallukset aamuin illoin 3 kertaa vuorokaudessa. PEF-mittauksella tutkitaan potilaan uloshengityksen huippuvirtaus, eli se litramäärä jonka potilas kykenee uloshengityksessä puhaltamaan ulos keuhkoista.
Ohjeet PEF-mittauksen tekemiseen:
- Hoitaja tarkistaa, että mittarin osoitin liikkuu ja se on nollassa
- (hoitaja laittaa PEF-mittarin suulle kertakäyttöisen suulakkeen)
- Potilas nousee seisomaan tai istuu hyvässä asennossa
- Potilas vetää keuhkoihinsa mahd. täyteen ilmaa
- Potilas asettaa suukappaleen hampaiden väliin ja huulet tiiviisti suukappaleen ympärille ja mittari vaakatasoon. Kieli ei saa tukkia ilman virtausta
- Potilaan ote: sormet eivät estä osoittimen liikkumista
- Puhallus: mahdollisimman terävä ja voimakas, kesto noin 1sek
- Hoitaja kirjaa tuloksen paperille
- Potilas puhaltaa kolme puhallusta samassa asennossa, paras tulos merkitään PEF-seurantataulukkoon, kahden parhaan mittauksen ero ei saa olla yli 20l/min
Aamulla tehtävä puhallus heti herättyä ja illalla klo 17-20. Puhalluksia tehdään myös oireiden aikana sekä rasituksessa tai sen jälkeen(bronkodilatoiva-lääkettä käyttävät). Sekä 1-2 viikkoa ennen sovittua seurantakäyntiä lääkärin luona tai lääkekokeilujen aikana.
Merkitse tulokset PEF-viitearvotaulukkoon.
Tämän jälkeen puhallukset tehdään ennen ja jälkeen lääkkeen oton. Samalla tavalla aamuin illoin 3 krt ennen lääkettä ja lääkkeen jälkeen. Asiakkaalle annetaan keuhkoputkia avaavaa lääkitystä, jos tällöin PEF-arvot korjaantuvat ainakin yli 15 % (tai enemmän) lähtötasosta mitattuna ja yli 60 l/min lähtötasoon nähden, on muutos merkitsevä ja viittaa astmaan.
Keuhkoputkia avaava lääkitys (Ventoline)
Kuvataan aamulla tehty mittaus, merkitään tulokset potilasasiakirjaan ja hoitaja kertoo potilaalle mitä hänen puhallusarvot kertovat.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti